Carsten Mortensen om et forrygende VM
Foto: Carsten Mortensen og Kevin Gerwin – dansk og tysk speaker til semifinalen Danmark vs Frankrig i Barclay Card Arena, Hamburg, 2019
For en måned siden var VM i Herrehåndbold godt igang i Danmark og Tyskland. Det danske herrelandshold startede med at levere to sejre i henholdvis København og Herning. Der var lagt op til en folkefest i januarmåned. Og en folkefest; det blev det! Med fyldte arenaer og rekordhøje seertal, blev VM en håndboldfest uden lige. GOG´s speaker Carsten Mortensen var en del af det store værtskab på tysk og dansk grund. Godt forberedt og med mikrofonen i hånden, førte han publikum igennem danskernes sejrstogt, som speaker ved Danmarks kampe. Ud gennem TV-skærmene fornemmede man den fabelagtige stemning, som sydfynske Carsten Mortensen helt klart var med til at skabe. Det er nu 18 dage siden at VM-slutrunden i Danmark/Tyskland blev afsluttet. Gik det som forventet? Det korte svar er ja! Læs med hér i interviewet med GOG´s speaker Carsten Mortensen.
“Rent sportsligt tror jeg godt, at man kan sige, at det gik over forventning. MEGET over forventning. Selvom vi har et landshold af verdensklasse, spillere og en træner, der både har format, ambitioner og visioner, om store mål, så er der ingen garantier i sportens verden.
Der er rigtigt mange ting og forhold som skal passe sammen, for at et hold kan fungere, yde, spille og levere på et topniveau over en forholdsvis lang periode, som et VM er. Og det gik jo, som bekendt helt fortræffeligt. 10 kampe med Danmark = 10 sejre.I forhold til den del som jeg var involveret i, så må svaret være; Ja. Men vi var også rigtigt godt forberedte.”
VM er slut og presset fra slutrunden er “overstået”. Der har nu været tid til, dels at evaluere men også reflektere over de mange gode og store oplevelser som Mortensen endte med at være en del af; dels samarbejdet med de andre speakere og hele organisationen bag mesterskabet;
“Det var en god blanding af københavnere, jyder og så en enkelt fynbo. Så selvom, stort set alle, var med af ren interesse, så blev den seriøse tilgang blandet godt og grundigt med humor og hjemmebag. Èn af jyderne havde nemlig friskbagte hindbærsnitter med hver dag. Men der var selvfølgelig også samspillet med DHF og IHF. Og det var endnu engang en rigtig god oplevelse. I starten kan man godt mærke en vis ”nervøsitet” hos organisatioerne DHF og IHF. Alle er naturligt nok spændte, når verdens største håndbold arrangement skal afvikles. Og denne gang i 2 lande. Der er mange prominente gæster og mange forhold der skal tages højde for.Efterhånden som turneringen skred frem blev stemningen meget mere afslappet. Alle var jo interesseret i, at dette skulle blive det bedste VM nogensinde. Og jeg har kun oplevet positiv feedback på alt hvad vi har lavet. Så det er dejligt.”
Generelt set, er det helt specielt at være med ved en slutrunde, ifølge Carsten Mortensen. Det er specielt fordi det ikke sker så ofte, selvom “Danmark har været flittigt brugt som værtsland”, hvor han selvfølgelig husker tilbage på de tidligere slutrunder på dansk grund. Slutrunder som Carsten også var en del som speaker. Og ja, arrangøren har været godt forberedt. Dels på baggrund af tidligere erfaring og alt forarbejdet forude for slutrunden;
“Forud er der gået uger og måneder med forberedelse, møder og afstemning/briefing med den danske organisationskomité og IHF omkring hvad man må og specielt ikke må. Dertil kommer bemandingsplaner, udfærdigelse af run-downs til hver eneste kamp, samt koordinering med andre speakere og DJ’s. Jeg vil skynde mig at nævne, at det er ikke mig, der har stået for alt dette. Men jeg har været med på ”sidelinjen” undervejs. Mest af alt fordi jeg tidligere har været med til både et EM for herre og et VM for damer. Selvom man prøver at tænke alle mulige scenarier igennem og forberede sig så godt som overhovedet muligt, så vil man aldrig kunne forberede sig 100%. Men det er også det der er sjovt ved det. Der er plads til improvisation; alene, eller i samspil med andre. Og så er det jo godt med lidt erfaring!”
Det er ikke alt som kan forberedes til bunds. Der har været arbejdsopgaver som var mere vanskelige end andre. Til VM er der nationer fra hele verden. Derfor også vidt forskellige udtalelser af navne i truppen og staben;
“Naturligvis er der delegationslister fra alle de deltagende lande. Der er bare dét ved disse delegationslister, at de indeholder ALLE personer omkring holdet. Det er lige fra en spillertrup på 18-20 mand, holdleder, delegationsleder, læge osv. Så på trods af, at listerne er tilgængelige ved turneringens begyndelse, så hjælper det ikke så meget. Selvfølgelig kan man ”smugkigge” og øve sig. Men når kampen skal spilles, så er listen ”kogt” ned til 16 spillere og 4 officials.
Så egentligt er det først på kampdagen – helt præcist 45 minutter før kampstart, at jeg modtager en kopi af den officielle holdopstilling. Så har man lidt travlt!“
“Men det gik jo!”, understreger Carsten Mortensen, som jo havde fornøjelsen af både Tunesien, Saudi Arabien, Chile, Østrig, Norge og selvfølgelig Danmark. “Der skulle mildt sagt rodes lidt rundt i sprogkundskaberne og ”udtalelsesgeneratoren”.
Arbejdsniveauet for Mortensen har været højt under hele VM. Kalenderen var inden VM “timet og tilrettelagt” og der var ingen tvivl om, at januarmåned ville blive en smule presset. For at det hele skulle gå op i en højere enhed skulle både arbejdspladsen og familien indrages i planerne.
“Min funktion som speaker er 100% frivillig og ulønnet. Og det har betydet, at jeg har vekslet mellem hjem, arbejde og Royal Arena eller Boxen. Men jeg har været meget heldig og begunstiget af to ting. Dels kun at skulle speake de sene kampe (kl. 20.15 eller 20.30) og at min arbejdsgiver, Orskov Foods, har været særdeles imødekommende og “large” i forhold til den kæmpe oplevelse det her har været for mig. For at give et billede af hvordan min hverdag så ud under VM, så startede jeg på arbejdet hos Orskov Foods kl. 07.45. Kl. 16.00, og efter en hurtig omklædning, gik turen så direkte til Boxen i Herning. Det var nemlig sådan, at selvom man ikke direkte var sat på som speaker til en kamp, så fungerede man som ”back-up” hvis der skulle blive brug for det. Dvs at jeg var på plads i Boxen til kamp 2 kl. 18.00, selvom jeg først selv skulle i aktion kl. 20.15 eller 20.30. Det var på det tidspunkt at Danmark spillede sine kampe. Når så min kamp var ovre og vi havde evalueret lidt på dagens program, så kunne jeg vende hjemad mod Svendborg. Hjemkomst typisk et sted mellem kl. 00.00 og kl. 00.30. Men så var der heller ikke så meget at gøre godt med dén dag. Det gentog sig i alt 11 gange i løbet af de 17 dage VM varede, så jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg var lidt brugt ind imellem.
Når det kun er i en kort periode, så gør det såmænd ikke så meget. Dels fordi det jo er ens helt store interesse og dels fordi man befinder sig i en speciel rytme undervejs.
Men det er klart, at der var ikke så meget tid til familien i den periode, bortset fra de dage hvor jeg havde købt billet til dem og de var med”
Med tiden når de bedste minder dukker op fra slutrunden, vil det ifølge Carsten Mortensen “være det umiddelbare at sige finalen og fejringen i Boxen”, men der er endnu flere minder at plukke fra;
“Men her noget tid efter, hvor det hele er kommet lidt på afstand, så er der faktisk mange højdepunkter. For eksempel at speake til den første kamp i Royal Arena og se og høre publikums modtagelse af Kronprinsen og af spillerne. Eller første gang landsholdet kom ind i Boxen. Der var selvfølgelig semifinalen i Hamburg, som jeg også speakede sammen med min tyske kollega. Selve speaket var naturligvis på dansk/engelsk. Men inden kampen blev jeg interviewet på tysk foran 12.500 publikummer. Og selve interviewet blev transmitteret på storskærmen i Barclay Card Arena. Jeg tror, at det gjorde indtryk på Morten Stig Christensen, Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund. Han kom i hvert fald hen bagefter og sagde, at ”da jeg så dig på storskærmen og skulle svare på tysk, sååå uha…. Men det kan du så også ….”.
Stemingen i alle tre arenaer, København, Herning og Hamborg, vil være uforglemmelig;
“Jeg har ALDRIG oplevet så stor og gennemtrængende en opbakning til at dansk landshold før som under dette VM. Det var et inferno af lyd og larm. Især fra de sidste afgørende kampe i puljespillet og helt frem til og med finalen. På et tidspunkt var lydniveauet under finalen oppe på 122dB. Det er et pænt stykke oppe af skalaen mod en heftig høreskade. Selv i semifinalen i Hamburg var stemningen i top. Ikke som på hjemmebanen i Danmark, men langt hovedparten af de tyske publikummer var med Danmark i kampen mod Frankrig. Så de godt 1.000 danske fans, som var spredt rum om i arenaen i Hamborg, var godt hjulpet.”
Carsten Mortensen er tilbage i de vante omgivelse i det hjemlige GOG. Den første hjemmekamp efter slutrunden blev spillet i starten af februar og inden længe skal han igen have øje for det internationale aspekt, når GOG skal deltage i EHF-cuppen.
“Det er altid dejligt at komme hjem igen. Og med et VM på dansk grund, så er man ligesom ”varmet godt op” til en – forhåbentlig – forrygende afslutning på sæsonen for GOG. Både nationalt og internationalt. GOG har jo spillet ganske fortrinligt i 1. halvdel af sæsonen og ligger, efter min mening, meget fortjent nr. 1. Nu bliver det spændende at se, hvad spillerne og trænerstabens store kvaliteter kan i forhold til hold fra Polen, Spanien og Tyskland. Jeg har på fornemmelsen, at det også bliver helt godt.”
Og GOG har nemlig fået god start på den nye halvsæson. Til dags dato holder GOG 1.pladsen i Ligaen og holdet er kommet godt igang med EHF-cuppen. Holdet vandt på udebane i Polen og søndag d. 17. Februar skal mandskabet, og ikke mindst, Carsten Mortensen, igen i aktion, når spanske Granollers gæster Gudme.
Slutteligt kan Carsten Mortensen endnu engang se frem til at speake ved en slutrunde på hjemmebane. Han har nemlig sagt ja til at speake ved kvindernes EM i Danmark og Norge i 2020.